Sdružení hejtmanovi: nechceme větrníky

27.04.2010 16:26

 

Sdružení hejtmanovi: nechceme větrníky

Znojmo – Otevřeným dopisem, protestujícím proti stavbám větrných elektráren na Znojemsku, se na jihomoravského hejtmana Michala Haška obrátili zástupci čtyř sdružení ze Znojma a Vranovské Vsi.

„Text projednali a schválili pověření zástupci znojemského Okrašlovacího spolku, sdružení Občané za Znojmo, Horizont Vranovská Ves a Za Znojmo přívětivější,“ sdělil jeden ze signatářů dopisu, předseda Okrašlovacího spolku Lubomír Černošek.

Zástupci sdružení v dopise připomínají větrné elektrárny v Břežanech a Banticích, které už stojí a fungují. Podle nich zcela narušují veškeré pohledy do krajiny z Národního parku Podyjí a ze Znojma směrem k Pálavě na Mikulovsku.

Text dopisu odsuzuje větrné elektrárny jako celek.

„Novodobé industriální prvky nemají široko daleko žádnou analogii, neznají proporci a přinášejí do malebné krajiny neklid,“ napsali autoři v dopisu.

Připomínají v něm také další záměry staveb větrníků, které investoři dlouhodobě plánují u Chvalovic a také u Vranovské Vsi.

Národní park a park industriální

„Pokud by se plány investorů naplnily, vznikl by na Znojemsku nejhustší větrný park na Moravě, a to ve vzdálenosti pouhých několika málo kilometrů od unikátní znojemské městské památkové rezervace a Národního parku Podyjí. Pro turistický ruch a aspirace Znojma na seznam UNESCO by to mělo dle našeho soudu fatální vliv,“ stěžovali si signatáři.

Svým dopisem hejtmanovi kraje se přihlásili k nedávnému prohlášení znojemské městské rady a zastupitelstva, které požaduje naprostý zákaz stavby větrných elektráren v regionu. Autoři dopisu vyslovili také obavu, zda krajský úřad není proti Znojmu nějakým způsobem zaujatý.
„Jak je možné, že v jiných oblastech kraje, které jsou daleko více poznamenány průmyslovou činností, kraj větrné elektrárny opatrně odmítá, ale na Znojemsku je aktivně povoluje?“ ptali se zástupci sdružení hejtmana a žádají jej o pomoc při ochraně krajiny návštěvníky kraje i pro příští generace.

Zdroj:znojemsky.denik.cz/zpravy_region/sdruzeni-hejtmanovi-nechceme-vetrniky20100427.html

Vyhledávání

Kontakt

OS Horizont Vranovská Ves Vranovská Ves č.p. 103
671 51 KRAVSKO
IČO:22689117

Aktuální informace:

1. Zpracovatel posudku k záměru JHM826 výstavbu VE v této lokalitě nedoporučil !!!
 JHM826__posudek.doc (422 kB)
2. Zastupitelstvo obce Pavlice dne 26.5.2010 na svém zasedání neschválilo změnu ÚP č.4. Bez této změny nelze ve výstavbě VE pokračovat! Větrníky u Pavlic: plány se komplikují
3. Stanovisko MěÚ Znojmo, odboru životního prostředí k výstavbě VE:VE01_stanovisko.pdf (3,2 MB)

Kontroverzní stanovisko EIA v JHM719:

Úředníci kraje v procesu EIA k výstavbě VE rozhodli v neprospěch obyvatel

I takto se dá vypořádat s orlem mořským:

Posudek_ornitolog.pdf (519,6 kB)

Aktuální monitoring ptactva.pdf (470,1 kB)

Zapojení veřejnosti do územního plánování:

Jak_se_zapojit_do_UP.pdf (616,2 kB)

Brozura_stavebni.pdf (1,3 MB)

Doporučení k výstavbě VE a FE:

Metodicky_pokyn_MMR.pdf (2,3 MB)

Hodnoceni KR-Znojemsko.pdf (856,8 kB)

Oblasti KR Znojemska.pdf (7,1 MB)

Krajinny_raz_metodika[1].pdf (206,2 kB)

Krajinny_raz_metodika[2].pdf (345,7 kB)